یکی از مشکلات مهاجرین، انطباق با فرهنگ سرزمین جدیدیه که بهش وارد شدن. خیلی از مواردی که تابحال بهش عادت کرده بودیم، در جامعه مقصد معنی و مفهوم دیگه ای دارن. ممکنه سوالی که در سرزمین مادری خودمون از یک نفر می پرسیدیم، در مقصد مهاجرتمون بی ادبی یا فضولی تلقی بشه، در حالی که ما روحمون هم از این موارد خبر نداره. دراین موقعیتها، قیافه حق به جانب گرفتن که من که چیزی نگفتم یا مگه چی میشه که حالا جوابم رو بده، فقط کار رو خراب تر می کنه!
مثلا یکی از رفتارهایی که ما در ایران پذیرفته ایم و حتی شاید خوشحال هم بشیم، سربسر بچه های کوچیک گذاشتنه. خیلی از ما شاید وقتی در خیابون کودک زیبا و دوست داشتنی رو می دیدیم، بطرفش می رفتیم، لپش رو می کشیدیم، شاید بغلش می کردیم و در خیلی موارد والدین کودک نه تنها ناراحت نمیشدن، بلکه با لبخندی از ما تشکر هم می کردن که بچه شون رو دوست داریم. اما همین رفتار رو در کانادا با یک بچه غریبه داشته باشید، ممکنه سر و کارتون با پلیس بیفته، به جرم تجاوز به حریم کودک! بنابراین بعد از مهاجرت، باید دو برابر مراقب رفتارهامون باشیم و همیشه هم جانب محافظه کاری رو رعایت کنیم، اگر شک داریم که رفتاری درست هست یا نه، ترکش کنیم یا اینکه در موردش سوال کنیم.
چند روز قبل در نشریه مترو یک نفر سوالی پرسیده بود که نویسنده مقاله در پاسخ به اون پرسش، ده سوال رو لیست کرده بود که هیچ وقت نباید از کسی بپرسید (و اگر کسی از شما پرسید، می تونید محترمانه بگید که دوست ندارید به این سوال جواب بدید. این پاسخ شما به هیچ عنوان بی ادبی تلقی نمیشه و فرد مقابل هم معمولا از اینکه به حریم خصوصی شما وارد شده، عذرخواهی خواهد کرد):
- آیا باردار هستی؟
- چرا هنوز بچه دار نشدید؟ (از سوالاتی که مورد علاقه ما ایرانی هاست!)
- برای باردار شدن مشکلی داری؟
- می خواهی باهش ازدواج کنی؟ و پشت سرش هم این سوال معمولا میاد: چرا هنوز پیشنهاد ندادی / نداده؟
- خونه تون چقدر میارزه؟ (این هم مورد علاقه ایرانی جماعته!)
- درآمدت چقدره؟ (این که دیگه شاهکاریم! نه تنها می پرسیم، اگر طرف جواب نده شاکی هم میشیم، اگر هم جواب بده فوری حساب و کتاب می کنیم که با پولش چکار می کنه یا می تونه بکنه!)
- (بعد از اینکه فرد محل کارش رو ترک کنه) استعفا دادی یا انداختنت بیرون؟
- این چه لباسیه پوشیدی؟ اینطوری می خوای بیایی بیرون؟
- شنیدم از پارتنرت/دوست دختر/دوست پسر/همسر/نامزدت جدا شدی، تقصیر کی بود؟
- این (وسیله خیلی شخصی، مثل حلقه ازدواج) رو چند خریدی؟
موارد مشابه این سوالات هم طبیعتا در همین دسته بندی قرار میگیرن. نکته اینجاست که لزوما سوال کننده ایرانی نیست، ممکنه از اقوام دیگه هم این سوال رو ازتون بپرسن. از خود من یکبار توی خیابون، یک نفر پرسید آقا این ادوکلنی که استفاده می کنی اسمش چیه؟! من این سوال رو خیلی مودبانه ندیدم (هرچند بهش جواب دادم) و بعدا از مارکوس سوال کردم و اون هم تصدیق کرد که سوال بی ادبانه ای بوده. برای اینکه وجهه خودتون رو (مخصوصا در محیط کاری که مراوداتتون با همکاران دائمیه) به مخاطره نیندازید، کنجکاویتون رو تعدیل یا ترک کنید! توجیهات همیشگی ایرانی مبنی بر اینکه من دارم از فضولی می میرم یا مگه چی گفتم؟ مگه چی میشه و غیره رو هم بذارید کنار. توی این جامعه زندگی می کنید، فرهنگ این جامعه رو هم رعایت کنید.
عجب چه جالب
بسیار عالی و آموزنده
ایول عالی بود دمت گرم.
اگه امکانش هس هفته ای دو سه بار مطلب بزار بخدا من هر روز سه چهار بار سر میزنم به سایتت شاید یه چیزی گذاشته باشی ما بخونیم.
به هرحال دمت گرم اطلاعاتمون خیلی بالا رفته
اول اینکه سوژه ای برای نوشتن باید پیدا کنم. بعد هم باور کن من هم کار و زندگی دارم!
سن! مبلغ خونه! مبلغ اجاره! دین! اینا هم هست.
خدایی عطر رو نمیشه زیادی خصوصی دوسنت 🙂 بعضی وقتا ادم دوست داره بدونه چیه که بخره اون عطر رو 🙂
دقیقا به همین دلیل. من دوست دارم چیزی که انتخاب می کنم منحصر بفرد باشه (و دلیل اینکه اون فرد از من سوال کرد همین بود، بوی اون عطر خیلی شاخص بود).
سلام ممنون بابت مطلب خوبتون ، واقعا خوبه که آدم قبل از اینکه تویه این موقعیتها قرار بگیره اینهارو بدونه.
انشالله توی ایران هم بشه موارد رو رعایت کرد و به حقوق هم دیگه احترام بذاریم.
عطرو یه خورده سخت گرفتیا 😀 ولی خوب در کل هر کس یه اخلاقی داره.من خودم از اینکه ازم بپرسم ادکلنت چیه یا چقدر خوش بوئه و اینا خوشم میاد.ولی خوب هرکس یه جوره
درموردعطرپرسیدن واقعاچیزبدی نیست تازه آدم خوشحال میشه که بوی عطرشوبقیه می پسندن واعتمادبه نفس پیدامی کنه.ولی واییییییی درموردجدایی وبچه دارشدن جدداآدم اعصابش خوردمیشه.حقوق روهم دریه پست دیگه گفتم که اصلاتودین اسلام هم اشاره شده راجع بهش باکسی صحبت نکنید.ولی جددااین ده تاسؤال خیلی مهمه وواقعانبایدپرسیده بشه.
البته این نکته هم که راجع به کودک گفتیدواقعاچیزجالبیه.
سلام
اگر ممکنه یه مطلب در مورد فساد مالی و اداری توی کانادا بنویس
میخوام ببینم چقدر توی ادارات و دادگاه های اونا برای مسائل کوچیک که یه شهروند معمولی ممکنه براش پیش بیاد قانون محکمی هستش ؟
ایا قوانین برای همه یکسان اعمال میشه ؟ ایا میشه رشوه داد و قاضی یا کارمندی رو خرید ؟
ایا یه کارمند میتونه چون از قیافت خوشش نمیاد کارت رو راه نندازه و همه طرف اون رو بگیرن که همیشه حق با کارمند است
و از این دست مسائلی که خود شمام توی این چند وقتی که درگیر کار و زندگی هستی باهاش برخورد داشتی
تشکر
جواب همه سوالات شما “خیر” است. سیستم قضایی کانادا کاملا بدون اغماض، صرفا عدالت رو اجرا می کنه. موارد بسیار زیادی رو دیده ام که بدون توجه به ملیت و سایر فاکتورها، صرفا به موضوع مورد بحث پرداخته اند و فرقی هم نمی کرده که طرفین دعوی چه کسانی هستند.
سیستم کارمندی هم، اگر همه موارد پرونده شما کامل باشه کسی نمی تونه چوب لای چرخ شما بذاره و همیشه شما حق دسترسی به نفر بالاتر از اون کارمند رو دارید. البته این رو باید اضافه کنم که کلا سیستم بسیار کند عمل می کنه و خیلی با حوصله و تاتی کنان کارها پیش میرن (مواردی در مهاجرت بوده که ۸ سال فرد متقاضی انتظار کشیده). ولی پیش میرن!
با درود بیکران خدمت آقای روشناس
چند وقتی است که مطالب شما را پی گیری می کنم. مطالب بسیار سودمند است و به شکلی بیطرفانه ارائه میشود.من هم تجربیاتی کما بیش اینچنین داشته ام و بسیاری از موارد ذکر شده درمورد مشکلات ومعضلات مهاجرت را لمس کرده ام.
پروسه مهاجرت ما حدود ۷ سال طول کشید از سال ۲۰۰۲ تا اخذ ویزا در سال ۲۰۰۹!! این چند سال انتظار خود حکایت مثنوی هفتاد من است….
و بعد مشکلات کاریابی در کانادا ،رفتن به کالج و مثلا گرفتن مدرک کانادایی ، مشغول به کار مجانی شدن، و باز بدنبال کار گشتن ، دل تنگ ایران و خانواده شدن ، سرمای منفی ۴۲ درجه !! و و و … دست آخر سیتیزن شدن و بازگشتن به ایران!
و اما یک هشدار به عزیزان : اگر مهاجرت کردید و بعد از چند سال نهایتا کانادا به مذاقتان خوش نیامد و فیلتان یاد ایران کرد بدانید که دیگر آدم چند سال قبل نخواهید بود! نه در کانادا دلتان آرام می گیرد و نه تحمل اوضاع نابسامان ایران را دارید.
احسنت. به نظر من این بزرگترین مشکل مهاجرته. نه اینجایی هستی و نه اونجایی.
Ehtemalan Ishoon Mosammam Naboodan Rooye Hadafeshoon. Kasi Be Fekre Mohajerat Miofte Bayad Dige Bikhiale Bargash Bashe. Vaghti Kooch Kardi Dige Kooch Kardi Va Masireto Entekhab Kardi Amma Vaghti Bargardi, Yani Yejaye Kar Milange, Yani Hadaf Kooch Boode Amma Ghavi Naboode. Hadaf Ke Taieen Bashe Adam Barash Hamejure Mijange Va Ta Akharesh Mire! Vaghti Pashimoon Mishi Yani Hadafet Sanjide Nabood!
من در مورد ایشون قضاوتی نمی کنم (که هدفشون سنجیده بوده یا خیر). اما از نظر خود من کوچ کردن به معنی این نیست که بری و پشت سرت رو نگاه نکنی. ممکنه امروز به دلیلی از جایی که هستی بیایی بیرون و فردا به همون جا برگردی. در هر دو حالت هم کاملا به قول شما سنجیده عمل کرده باشی. مثلا یک تاجر یا کاسب که ایران رو به دلیل تحریم ها ترک کرده و اومده کانادا. الان که تحریم ها برداشته شدند میتونه در ایران موفق تر باشه. تصمیم به برگشت این آدم از نظر من کاملا منطقیه و در این حالت وقتی به ایران برگرده, بابت همه خوبی هایی که در کانادا دیده و در ایران ازشون خبری نیست, متاسف خواهد بود.
درود بیکران
صرفا توضیحی مختصر برای امیر عباس: مهاجرت الزاما ازمنطق صفر و یک پیروی نمی کند شاید منطق فازی چیزی مناسب تر برای مفهوم نکات مثبت و منفی مهاجرت باشد.
دوم اینکه اهداف قابل اصلاح و حتی تغییر اند .گاهی هدف ثابت اما استراتژی رسیدن به آن تغییر می کند.
سوم اینکه در هر مهاجرتی چیزهایی را از دست میدهید و چیزهایی بدست می آورید . اینکه وزن کدام برای شما واقعا وزین تر است تا قبل از مهاجرت مشخص نیست . اگر چنین بود بسیاری از مهاجرت ها انجام نمیشد. این قضیه چیزی نیست که صرفا با مطالعه و پرس جو قابل دستیابی باشد.
چهارم اینکه بالاترین فشار های روحی که به انسان وارد می شود ناشی از سه چیز است : از دست دادن (مرگ) والدین و نزدیکان، جدایی از همسر و فشارهای روحی حاصل از مهاجرت! حالا فرض کن شخصی هر ۳ مورد را تواما متحمل شود!
گمانم نیاز به توضیح بیشتر نباشد…
داداش ببخشیدا سوالم بی ربطه ولی خب کنجکاوم چه کنم :دی
میخاستم بدونم اونجا آرایشگر موهارو یه مدل معمولی بزنه با شستشو و سشوار چقدر پول میگیره ممنون
از ۲۰ دلار تا ۲۵۰ دلارش رو خبر دارم. مثلا حاج آقا دنیل برای آقایون ۱۲۵ چوق میگیره! منتها کارش بین المللیه دیگه. هنر پیشه و مجری اخبار و … میرن خدمتشون.
آقا تو فوق العاده ای از اول تا الان هرچی پرسیدم همشو بدون استثنا جواب دادی عالی هستی عالی ❤
سلام جناب روشناس
خود پست یه طرف نظرات بعد پست هم یه طرف، از همه چیز این سایت میشه استفاده کرد :))
شاد باشید
درود بیکران
صرفا توضیحی مختصر برای امیر عباس: مهاجرت الزاما ازمنطق صفر و یک پیروی نمی کند شاید منطق فازی چیزی مناسب تر برای مفهوم نکات مثبت و منفی مهاجرت باشد.
دوم اینکه اهداف قابل اصلاح و حتی تغییر اند .گاهی هدف ثابت اما استراتژی رسیدن به آن تغییر می کند.
سوم اینکه در هر مهاجرتی چیزهایی را از دست میدهید و چیزهایی بدست می آورید . اینکه وزن کدام برای شما واقعا وزین تر است تا قبل از مهاجرت مشخص نیست . اگر چنین بود بسیاری از مهاجرت ها انجام نمیشد. این قضیه چیزی نیست که صرفا با مطالعه و پرس جو قابل دستیابی باشد.
چهارم اینکه بالاترین فشار های روحی که به انسان وارد می شود ناشی از سه چیز است : از دست دادن (مرگ) والدین و نزدیکان، جدایی از همسر و فشارهای روحی حاصل از مهاجرت! حالا فرض کن شخصی هر ۳ مورد را تواما متحمل شود!
گمانم نیاز به توضیح بیشتر نباشد….
با درود.
اگر از گزینه پاسخ دادن استفاده کنید فکر می کنم بهتر بشه توالی بحث ها رو دنبال کرد.
امیر جان سلام و خسته نباشید
سوالی داشتم راجع به یکی از شهرهای نزدیک تورنتو ، Mississauga امیر جان اطلاعی دارید از این شهر ، اگر دارید لطف میکنید راهنماییم کنید که کجا ممکنه بتونم مطالبی راجع به این شهر و وضعیت زندگی و مسایل مرتبط با این شهر بیابم قبلا سپاسگذاری میکنم
بابک
در این حد میدونم که غرب تورنتو است و فرودگاه پیرسون تورنتو – که معروفترین فرودگاه تورنتو است – اونجا واقع شده. چند بار هم برای ملاقات مشتری هامون اونجا رفته ام. هزینه زندگی به نسبت تورنتو کمتره مثلا پارکینگ ها اکثرا مجانی هستند.
در همین حد!
من دانشگاه نرفتم و همینطوری توی خونه مدیرت وبسایت و بهینه سازی وبسایت و این مسائل رو دارم انجام میدم
چون من تجربی خوندم در حالی که هیچ علاقه ای بهش نداشتم
میخواستم برم سراغ علوم کامپیوتر و درسش رو بخونم تا بتونم مهاجرت کنم
از این رشته چیزی میدونین ؟ چقدر مباحث ریاضی و فیزیک مخصوص رشته ریاضی رو داره ؟؟
دانشگاه میخواهید برید؟ یا پیش خودتون بخونید؟
داداش ببخشید اونجا حقوق هاتونو هفتگی میدن یا ماهانه؟
بستگی داره. بعضی جاها ۲ هفته یکبار. بعضی ها هم ماهانه.
ممنون یکی از بهترین پستهاتون به نظرم این بود فوق العاده مفید .
کلاس چندمی ؟
درست کی تموم میشه ؟
چرا درست تموم نشده ؟
چرا عروسی نمیکنی ؟
چرا بچه دار نمیشی ؟
بچت کلاس چندمه ؟
بچت کی میره دانشگاه ؟
چرا درس بچت تموم نمیشه ؟
بچت چرا عروسی نمیکنه ؟
نوه دار نشدی هنوز ؟
مشکل از بچه توعه که نوه دار نشدی یا از همسرش ؟
کی میمیری ؟
ینی ما تو ایرانم با این سوالا مشکل داریم . روانیمون کردن یه عده .
پرسیدن این سوال ها از کسایی که بهشون بسیار نزدیک هم هستیم و یا بسیار صمیمی هستیم باز کار پسندیده ایی نیست؟
اگر کسی از خودتون این موارد رو سوال کنه آیا جواب دادن بهشون براتون راحت یا خوشایند هست یا نه؟