خانه » نوشتن رزومه

نوشتن رزومه

با توجه به تجربیاتی که کم کم کسب می کنم و راهنمایی هایی که از منابع مختلف دریافت می کنم، در این صفحه نحوه آماده سازی رزومه بر طبق استاندارد های کانادایی را می نویسم. اگر مطالب بدرد بخور بود، می توانید به این صفحه مجددا مراجعه کنید. محتوای این صفحه برحسب دریافت های جدیدم به روز خواهد شد.

نکاتی که در مورد آماده سازی رزومه در ادامه می آید، برای کسی که در زمینه IT و پروژه های کامپیوتری کار کرده احتمالا کاربردی خواهد بود. سایر مشاغل ممکن است این محتوا را مفید ارزیابی کنند، اما توجه داشته باشید که برای آماده سازی رزومه خود، با اهل فن مربوطه مشورت کنید. بعضی موارد صرفا برای متخصصین IT مناسب است و توجه داشته باشید که بنده فعلا به عنوان یک مدیر پروژه  های کامپیوتری دنبال کار خواهم بود. بنابراین برنامه نویسان، متخصصین شبکه، متخصصی امنیت و … احتمالا نیاز به قالب های دیگری (در کنار این نوشته) دارند که باید آنها را هم مد نظر قرار دهند.

مطابق معمول، بکار گرفتن این توصیه ها با مسئولیت شخصی خود خواننده است. امید است بکار آید.

انواع رزومه

رزومه ها در یکی ازقالب های زیر طبقه بندی می شوند (امکان این وجود دارد که این طبقه بندی گسترده تر باشد – این اطلاعات دریافته های بنده است):

  • Functional: این قالب، برای افرادی که سابقه کار کمتری دارند (و یا بدون سابقه کار هستند) مناسب است. همچنین برای افرادی که در کارهای خود، از شاخه ای به شاخه دیگر رفته اند و در مدت زمان کوتاهی، در زمینه های متفاوت و بی ارتباط با هم کار کرده اند، مفید خواهد بود. افرادی که برای مدتی طولانی ازکار خود دور بوده اند نیز می توانند از این قالب استفاده کنند. بطور کلی اگر فرد مایل به ذکر کارهایی که تا پیش از این می کرده نباشد، از این قالب می تواند استفاده کند. معمولا فقط اطلاعاتی در زمینه مهارت ها و تخصص در آن لیست می شود و خبری از محل کار قبلی و یا کارهایی که فرد درگیر آن بوده نیست.
  • Chronological: فرد در زمینه ای که مایل به کاریابی است، سوابق مرتبط و خوبی دارد که می تواند به آنها استناد نماید. هم اکنون نیز درهمان زمینه قبلی مایل است ادامه کار دهد و شرکت ها و محل کارهای قبلی معمولا شناخته شده و قابل رفرنس دادن هستند. عناوین شغلی، عناوین مناسب و impressive هستند و با کاری که فرد در حال حاضر بدنبال آن است، یکسان و یا حداقل مرتبط هستند. این رزومه ها نشانگر پیشرفت فرد در زمینه کاری خود نیز می توانند باشند، اینکه از یک موقعیت پایین تر به موقعیت بالاتری ارتقا یافته است.
  • Combination: این قالب بر هر دو قسمت مهارت ها و تجربیات تکیه می کند و به گمان بنده مرسوم ترین نوع رزومه نویسی است. فرد با بیان کردن مهارت ها و توانایی های خود، در کنار مطرح کردن سوابق و تاریخچه کارها و نام شرکت هایی که در آنها کار کرده است، خود را معرفی می نماید. در مواردی که فرد کار دیگری انجام می داده، اما بر این باور است که قابلیت های وی با موارد مطرح شده و مورد نیاز کارفرما انطباق یا قرابت دارد، از این فرمت رزومه می تواند استفاده کند.
  • (Curriculum Vitae (CV: این قالب معمولا برای مقاصد آکادمیک استفاده می شود. فرد تمامی مدارج علمی که طی کرده، تمامی کنفرانس هایی که شرکت کرده، تمامی تحقیقات، تالیفات، جوایز و … را به صورت تفصیلی در این رزومه ذکر می کند. برخلاف رزومه های انواع بالا، این قالب بسیار مفصل و مشتمل بر چندین صفحه است.

برای کسی که در زمینه مدیریت IT فعالیت می کند، رزومه نوع دوم و سوم مناسب تر است. طبیعتا این فرد، یک آدم اجرایی است، نه محقق و آکادمیک. تجربه کاری خوب و قابل استنادی دارد و لذا دلیلی ندارد که از قالب functional نیز استفاده نماید.

مهارت های نرم در کنار تخصص

در کانادا، شاید بر خلاف خیلی نقاط دیگر دنیا (منجمله ایران) داشتن مهارتهای نرم (soft skill) بسیار حائز اهمیت است، حتی برخی اوقات بسیار مهمتر از داشتن مهارت های تخصصی (hard skills). مهارت های تخصصی را همه می شناسند، مواردی از قبیل آشنایی با نرم افزارهای کاربردی، داشتن گواهی های بین المللی در زمینه های مختلف علوم کامپیوتری (از قبیل CCNA، MCSE ،LPI ،RHCE ،OCP و …). طبیعتا وقتی برای یک شغل تخصصی اقدام می کنید، باید در آن زمینه متخصص باشید، نه اینکه فکر کنید متخصص هستید! توجه کنید که متاسفانه در ایران بسیاری افراد با توهم آنکه در یک زمینه خاص متخصص هستند به این دیار می آیند، در حالیکه با همان سوالات اولیه کارفرما متوجه می شود که چند مرده حلاج هستید. دوران پارتی بازی و مدارا با تخصص های نصفه و نیمه تمام شده است، اگر در زمینه ای احساس نیاز می کنید حتما مبادرت به قوی کردن خود در آن رشته کنید. کارفرمای کانادایی به هیچ عنوان با شما شوخی ندارد، به گفته دوستان و آشنایان نزدیک خود – که امیدواری بیجا می دهند و بدون اینکه در زمینه کاری شما اطلاعات جامعی داشته باشند، توانایی شما را می ستایند – اصلا و ابدا اتکا نکنید. خود من شاهد یک مصاحبه شغلی بوده ام که داوطلب ادعای آن را داشته که برنامه نویس ارشد Java است (و از ۱۰ نمره، به خود نمره ۹ را می دهد)، اما در مقابل ۵ سوال بسیار ساده و پایه ای جاوا پاسخ های بی ربط و کاملا غلطی را داده است و کارفرما هم با حالتی عصبانی، تماس تلفنی را قطع کرده است. بنابراین، دانش و تخصص خود را بالا ببرید، واقعا متخصص باشید نه اینکه صرفا ادعا کنید.

در کنار تخصص (که واجب عینی است)، داشتن مهارت های نرم بسیار کارآمد و گاهی اجتناب ناپذیر است. برخی ازاین موارد عبارتند از:

  • توانایی برقراری ارتباط سازنده با همکاران، زیر دستان، مشتریان، مدیران بالاتر، هیات مدیره و …
  • داشتن روحیه شوخ طبعی – لطفا این مورد را با لوس بازی و جلف بازی اشتباه نگیرید. برخی هموطنان حرکاتی را از خود بروز می دهند و یا خوشمزگی هایی می کنند که در کانادا نه تنها جذابیتی ندارد و قشنگ نیست، بلکه توهین آمیز و زشت قلمداد می شود. توهین به ادیان، جنسیت افراد، رنگ پوست و … همگی در فرهنگ کانادایی مذموم هستند، ولو شاهد برنامه های تلویزیونی در این زمینه ها باشید.
  • توانایی ارائه قابلیت های خود و مجموعه کاری خود
  • توانایی بهره گیری از پتانسیل فردی سایر همکاران
  • توانایی کار در محیط های پر استرس (البته این محیط ها در کانادا بندرت پیدا می شوند!)

ذکر این موارد با بکار بردن عبارات مناسب و حرفه ای، نقش بسزایی در تشویق کارفرما برای جذب شما دارد.

دستاوردها

شما موارد بسیاری را در رزومه خود گنجانده اید. ادعاهایی را مطرح کرده اید مبنی بر اینکه در زمینه کاری خود، با ابزارهای مناسبی آشنا هستید، افراد زیادی زیر دست شما کار می کرده اند و … بسیار خوب! اما حاصل این همه چه بوده است؟ به بیان دیگر، از تمام این مهارت ها، تخصص ها و توانایی های شما برای مجموعه ای که در آن بودید چه سودی حاصل شده است؟ ذکر این موارد در حکم اثبات آن است که شما واقعا برای مجموعه کاری خود فرد مفیدی بوده اید. مواردی ازقبیل: افزایش فروش شرکت، افزایش درآمد، برنده شدن درمناقصه، دریافت جوایز و … برای این منظور مناسب هستند.

 قالب رزومه

با فرض آنکه شما قالب Chronological یا Combination را برای رزومه خود برگزیده اید، نکات زیر را برای آماده کردن رزومه مد نظر قرار دهید:

    • می توانید یک رزومه مفصل (مشتمل بر چندین صفحه) برای خود داشته باشید. این رزومه را Master resume می نامند و شما در آن تمامی قابلیت ها و توانایی های خود را لیست کرده اید. این رزومه را برای هیچ کس نخواهید فرستاد، بلکه برحسب نیاز از مطالب آن استفاده خواهید کرد تا رزومه مختص به هر آگهی کار را بسازید و ارسال نمایید.

بالای تمامی صفحات این اطلاعات ذکر شود:

    • نام و نام خانوادگی بصورت کامل (نگران نام طولانی خود نباشید، بعدا می توانید آن را بصورت خلاصه بکار ببرید. مهم آن است که نام شما با مدارکتان یکسان باشد)
    • آدرس محل سکونت اختیاری است. برای مواردی که رزومه به دست کارفرما می رسد (مستقیما رزومه را برای کارفرما می فرستید)، ذکر آدرس ایرادی ندارد. اما اگر در سایت های کاریابی ارسال می کنید یا از طریق recruiter اقدام می کنید، آدرس را – برای حفظ privacy – می توانید بصورت حدودی بنویسید یا اصلا ننویسید.
    • تلفن تماس
    • آدرس پست الکترونیکی

 

این اطلاعات باید درابتدای تمامی صفحات روزمه شما تکرار شود. دلیل آن این است که اگر از رزومه شما پرینت گرفته شود، امکان آن است که صفحه دوم آن لابلای سایر رزومه ها قرار گیرد. در اینحالت مخاطب امکان مرتبط کردن صفحات مختلف رزومه به هم را ندارد. استفاده از header در برنامه Word اصلا ایده خوبی نیست، چون ممکن است از برنامه های نرم افزاری برای اسکن کردن رزومه ها استفاده شود و این برنامه ها، قادر به فهم header نیستند.

  • ذکر جنسیت، ملیت، دین، ضمیمه کردن عکس و سایر موارد شخصی به طور کامل ممنوع است. این اطلاعات کاملا شخصی هستند و کارفرما علاقه ای به دانستن آنها ندارد.
  • عناوین رزومه، با فونتی درشت تر از فونت سایرمتن ها و کلا به صورت capital نوشته می شوند.
  • اولین عنوان، OBJECTIVE است. باید خیلی شفاف، روشن و کاملا اختصاصی، بیان کنید دنبال چه هستید. اگر ایده ای ندارید، دقیقا عنوان job post  را کپی پیست کنید.
  • دومین عنوان، SUMMARY است. این قسمت حاوی یک معرفی کوتاه از شماست که کارفرما در بهترین حالت نهایتا ۱۰ ثانیه از وقت خود را به خواندن آن اختصاص خواهد داد. در این ۱۰ ثانیه اگرنتوانید علاقه کارفرما را تحریک کنید، از گردونه رقابت با سایر داوطلبین حذف خواهید شد. بر حسب هر کاری که اقدام می کنید، باید این بخش بروز رسانی شود و از کلمات کلیدی مورد علاقه کارفرما برای آن استفاده شود. ذکر مهارت های نرم در این بخش بسیار بسیار حائز اهمیت است. توصیه می شود این قسمت را به صورت bullet list آماده کنید، برای خواننده راحت تر خواهد بود.
  • توصیه می شود پس از این قسمت، TECHNICAL SKILLS قرار گیرد. زبان های برنامه نویسی، سیستم عامل های مختلف، ابزار های کنترل و مدیریت پروژه، تکنولوژی های مورد استفاده، بانک های اطلاعاتی و … مواردی هستند که تیتروار در این قسمت قرار میگیرند.
  • اگر از زمان تحصیل شما (منظور آخرین زمانی که تحصیل آکادمیک کرده اید) کمتراز ۵ سال می گذرد، می توانید قسمت بعدی را به EDUCATION اختصاص دهید. البته اگر تمایل دارید که تجربیات عملی خود را به رخ بکشید، این قسمت را باید به صفحه دوم رزومه منتقل کنید.
  • اکنون نوبت CAREER HISTORY است. سوابق کاری خود را از آخر به اول ذکر کنید. اگر در مجموعه های مختلفی کار کرده اید، باید ابتدا نام شرکت را ذکر کنید و مشخص کنید در چه بازه زمانی در آن شرکت اشتغال داشته اید. تنها ذکر سال کافی است و ماه و روز را نباید بیاورید. در مورد خود شرکت و فعالیت هایش، در حد دو یا سه جمله توضیح کوتاهی ارائه کنید. ذکر آدرس وب سایت شرکت – در صورت وجود – الزامی است.
  • پس از نام و توضیحات شرکت، ابتدا عنوان شغلی خود را ذکر کنید، سپس به شرح وظایف آن بپردازید. ذکر دستاوردهای خود در این بخش را فراموش نکنید.
  • پس از پایان ذکر سوابق شغلی خود و چنانچه قبلا این کار را نکرده اید، اطلاعات EDUCATION خود را ارائه نمایید.
  • پس از آن می توانید لیست مدارک و گواهی های بین المللی خود را ذکر کنید.
  • قسمت بعدی، می تواند به INTERESTS شما اختصاص یابد. هرچند این بخش الزامی نیست (و عده ای اعتقاد دارند که این سبک منسوخ شده است) در صورتیکه فضای آزاد دارید در مورد علایق خود یک جمله بنویسید. این امر بدان دلیل است که تا حدی شخصیت خود را به کارفرما بشناسانید. مواردی را ذکر کنید که نشان از تحرک و پویایی شما دارد (مثل ورزشهای جمعی) و یا دلالت بر تمایل شما در حضور جمع و ارتباط با سایرین داشته باشد.
  • در انتها، رفرنس های خود را اعلام می کنید. معمولا این قسمت به شکل زیر کفایت می کند:

REFERENCES
Available upon request

اصلاحیه در مرداد ۱۳۹۶: موارد کلی که در این نوشته اومده درست هستند. اما جزئیاتش الان (و با گذشت تقریبا ۳ سال از نوشته اولیه) میتونه درست نباشه. من در سری جدید آماده کردن رزومه و اقدام برای کاریابی، تغییراتی رو در رزومه ام اعمال کردم (مثلا تعداد صفحات رزومه فعلی من ۴ صفحه است) که بر مبنای همون هم جواب گرفتم.

۲۲ نظر

  1. بسیار عالی،
    ممنون از این پست، به نظر من این یکی از پرکاربردترین پست هایی هست که نوشتی، همه می دونیم که چقدر مقاله و نظر (خیلی وقتا هم متناقص) هست در مورد رزومه نویسی و اینکه یه نفر تجریه از یکی دو تا کلاسی که رفته رو اینقدر مرتب و منظم نوشته بسیار هم جای تشکر و تقدیر داره… من که خوندم و از نکته هاش استفاده کردم

    دم شما هم گرم امیر خان

  2. فوق العاده بود.

  3. سلام
    بخشید آیا این امکان برای شما وجود دارد تا رزومه ای را که با توضیحات شما تهیه کردم برای بررسی و ارزیابی توسط شما ارسال کنم؟
    با سپاس
    نادر

    • امير حسين روشناس

      من خیلی در این زمینه تسلط ندارم، رزومه خودم رو هم برام بازبینی می کردن! ولی اگر فکر می کنید که مفید هست، مشکلی نداره.

  4. سلام هموطن ، امیدوارم شاد و برقرار باشی
    از توضیحات کاربردی ایی که مینویسی خیلی ممنونم ، خودم قصدی برای مهاجرت نداشتم و فعلا هم ندارم اما کسی رو میشناسم در آستانه اقدامه و حتما میگم از وبلاگ شما استفاده کنه .
    میتونید در خصوص مهاجرت به آمریکا هم اطلاعاتی بدید البته سایت زیاده ولی میخوام همینجور کاربردی و ساده لب مطلب رو گفته باشه حالا یا خود شخص شما یا منبعی که شما قبولش داشته باشی

    از لطفت بی نهایت ممنون

  5. خداییش خیلی مردی که این تجربیات رو به اشتراک میزاری … بازم بنویس برامون مصطفیظ میشیم :DDDDDD

  6. خیلی ممنون از پست خوبتون و خیلی استفاده کردم.

  7. سلام اقای روشناس
    امکانش هست یک نمونه رزومه خو برام بفرستین؟

  8. ممنون از پستِ خیلى مفیدتون.

  9. سلام
    ممنون که اطلاعات و تجربیات مفیدتون رو به اشتراک میزارید. واقعا عالی بود و مطالب خوبی یاد گرفتم.
    با بهترین ارزوها:-):-):-)

  10. سلام و عرض ادب . اگه بخواهیم یک رزومه کاری با لحاظ نمودن سابقه کاری و تحصیلی برای راه اهن کانادا بفرستم چطوری باید تهیه و نوشته بشه . نمونه آن وجود داره؟ ممنون میشم راهنمایی و ارشاد فرمایید

    • امير حسين روشناس

      اصول کلیش همین مواردیه که عرض کردم. می تونید سایت Via Rail رو ببینید، شاید در بخش استخدام، نمونه ای گذاشته باشند.

  11. سلام.من نجار با سابقه ۲۰ ساله هستم.زحمت زیادی برای کارم میکشم.همسرم مهندس کشاورزی گیاهپزشک است.و سابقه کار غیرمرتبط دارد.البته مدارک فنی و حرفه ای طراحی محیط زیست و پرورش قارچ دارد و در این زمینه کار کرده اند.به نظر شما از طریق کارآفرینی برای تاسیس کارگاه شخصی میتونم اقدام کنم یا اکسپرس اینتری. شانسی هم دارم؟

  12. سلام, قبل از هر چیز از حوصله و وقتی که برای جواب دادن میگذارید ممنونم… مطالب وبلاگ شما تا حد زیادی کمک کننده هست. یک سوال دارم: مدارکی که در ایران گرفته ام – منظورم گواهینامه های شرکت در کلاس ها و … هست – آیا خوبه که در رزومه ذکر بشه؟ و اگر ذکر بشه آیا ارائه ترجمه اونها کافیه یا باید ترجمه مورد تایید هم باشه؟
    و اینکه آیا میشه یک نمونه رزومه بفرستید یا لینک بدید؟
    ممنون

    • امير حسين روشناس

      بله خالی از فایده نیست منتها نباید خیلی انتظار بالایی داشته باشید. ذکرش کفایت می کنه و کسی از شما ترجمه نمیخواد معمولا.
      نمونه رزومه رو هم الان در سفر هستم، برگشتم یادآوری کنید.

      • سلام وقتتون بخیر
        عذرمیخوام امکانش هست یه نمونه رزومه بفرستین یا من رزومه ایی که آماده کردم رو براتون بفرستم یه چک کنین شما؟ راستش چندجا سرچ کردم و ۲تا رزومه نوشتم ولی دلم قرص نیست بشون و حس میکنم جای کار داره خیلی
        ممنون میشم ازتون

  13. سلام وقت بخیر من آرش هستم الان مونترال زندگی میکنم و میخوام بیام تورنتو دنبال خونه هستم اگه امکانش هست شماره
    آقای استیو مصطفایی هم واسه من بفرستین که بتونم واسه اجاره کردن خونه ازشون راهنمایی بگیرم خیلی ممنون

  14. سلام روزتون بخیر
    امکانش هست یه نمونه رزومه بفرستین؟ راستش من ۲تا رزومه آماده کردم از چندجا که سرچ کردم و بهتریناشو انتخاب کردم اما همش حس میکنم اوکی و کافی نیست و دلم قرص نیست بهش.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*