خانه » مدیریت مالی » خونه دار شدن در کانادا – ۴

خونه دار شدن در کانادا – ۴

بعد از مرخصی بنده و در ادامه سلسله مطالب خونه دار شدن در کانادا، میرسیم به مقوله وام بانکی برای خرید خونه. عموم مردم در کانادا بدهکارن، اصلا بدهی مال مرده! من بدهکارم، پس هستم! کردیت کارت یعنی بدهی. فایننس ماشین یعنی بدهی. لاین آو کردیت یعنی بدهی و مورگیج (mortgage) خونه هم یعنی بدهی. اصولا پایه و اساس اقتصاد این مملکت بدهیه و شما با بدهکار شدن می تونید صاحب و مالک همه چیز بشید. در مورد ماشین بعدا می نویسم ولی در مورد خونه، احتمالا بزرگترین بدهی شما خواهد بود.
نرخ وام هایی که در ایران بابت مسکن می دادن (منهای اون ۳۶ میلیون و این چیزی که قراره ۸۰ میلیون تومن باشه)، معمولا نرخ خون پدر صاحبان بانک بود، رقم های ۲۸ درصد و ۳۵ درصد و … اما اینجا، به شرطها و شروطها وام بانکی بهره اش خیلی پایینه (ناگفته نماند، سود بانکی هم در مقایسه با ایران بسیار پایینتره، مثلا الان که بانک سامان سپرده سیمیا با ۱۹٫۵ درصد می تونید داشته باشید، اینجا سالی ۰٫۸ درصد به حسابتون سود تعلق می گیره!). شما یک دوره بهره دارید و یک دوره تسویه. دوره تسویه، معمولا ۲۵ ساله و اگر مثلا ۲۰ درصد قیمت خونه و یا بالاتر رو پیش پرداخت کنید، ممکنه دوره تسویه تا ۳۰ سال هم افزایش پیدا کنه. دوره بهره هم، یک مدت زمان معمولا ۵ ساله است که شما نرخ بهره رو با بانک یا موسسه مالی قرارداد می بندید، مثلا توافق می کنید که برای مدت ۵ سال، سالی ۲٫۴ درصد به صورت متغیر به وامتون بهره تعلق بگیره. متغیر چیه؟ دو نوع قرارداد بهره داریم، یا ثابت یا متغیر. در بهره ثابت، در طول مدت قرارداد شما، میزان توافق شده ای رو پرداخت می کنید و تغییر نرخ بهره از طرف بانک مرکزی کانادا تاثیری در بالا و پایین شدن نرخ بهره شما نداره. بهره متغیر، یعنی بهره وام شما بر حسب چیزی که بانک مرکزی تعیین می کنه تعیین میشه، ممکنه سال آینده نرخ بهره بره بالاتر، که به ضرر شماست و ممکنه بیاد پایین تر، که به نفع شما خواهد بود. بهره ثابت، بدلیل گارانتی که برای شما همراه میاره، از بهره متغیر بالاتره و در اوضاع و شرایط فعلی اقتصاد کانادا (به تاریخ نوشتن این مطلب) گزینه مناسبی نیست.
مدارک دال بر تمکن مالی و همینطور گواهی اشتغال به کار و فرم های مالیاتی و خلاصه هرچی که دارید رو به بانک ارائه می دید و فرد مسئول بانک، برای شما اقدام به پر کردن اپلیکیشن وام می کنه. درخواست وام شما یکی از مواردیه که بر سابقه اعتباری شما تاثیر میگذاره و اگر تعداد درخواست های شما برای وام زیاد باشه، رتبه اعتباریتون تنزل پیدا خواهد کرد. بعد از قبول شدن وامتون، دیگه کاری ندارید و فقط میرید زیر بار یک بدهی سنگین به بانک (که بازم نشوندهنده اینه که مرد هستید!) و صاحب خونه خواهید شد.
در مورد بازپرداخت وام، یک مبلغی رو بانک براتون تعیین می کنه که باید پرداخت کنید. اینطوری هم نیست که برید بانک و فیش پر کنید و دفترچه قسط داشته باشید! خود آقای بانک زحمت رو متقبل میشن تا از حسابی که شما اجازه داده اید (اصطلاحا pre authorized کرده اید) مبلغ وام رو برداشت کنن. مبلغی که به عنوان اقساط پرداخت می کنید، بخشیش بابت اصل وامه و بخشیش بابت بهره. نکته جالب اینه که شما می تونید به بانک بگید: آقای محترم! لطفا اون مبلغ قسطی که از من کم می کردی رو دوبل کم کن! یعنی مثلا اگر ماهی ۱۰۰۰ دلار قسط می دادید، می تونید بگید تا ۲۰۰۰ دلار از حسابتون برداشت کنن. ۱۰۰۰ دلار اول، شامل اصل و بهره وامه اما ۱۰۰۰ دلار دوم، مستقیما از اصل بدهیتون کسر میشه! جالبه مگه نه؟ تقریبا مطمئنم متوجه نشدید (مثل خودم اولین بار که شنیدم!) پس بذارید اینطوری بگم: شما یکسال قسط میدید و از ۲۵ سال دوره تسویه تون، ۲۴ سال باقی می مونه. حالا اگر دوبرابر مبلغ قسطتون رو پرداخت کنید، دو سال از دوره تسویه کسر نمیشه، بلکه مثلا ۲ سال و نیم کسر میشه! چون اون ۲۵ سال، دوره ای بود که اصل و فرع بدهی رو می دادید و این پرداخت بالاتر مستقیما از اون پول اولیه برداشت شده. حالا دیگه جالب شد، نه؟!
یک کار دیگه هم برای سبک تر شدن بدهیتون می تونید انجام بدید. سالی ۱۰ درصد از کل مبلغی که وام گرفته اید رو می تونید در طول اون سال اضافی پرداخت کنید. مثلا یک خونه خریدید نیم میلیون دلار، ۱۰۰ هزار دلار پیش داده اید و ۴۰۰ هزار دلار وام گرفتید. علاوه بر مبلغی اقساط هر ماه، می تونید هر سال تا ۴۰ هزار دلار هم بیشتر پرداخت کنید و اینجا هم این مبلغ از اصل بدهیتون کسر میشه. اما دیگه به غیر از این ۱۰ درصد و اون دوبل پرداخت کردن، اگر پول بیشتری بپردازید مشمول جریمه خواهید شد! بالاخره بانک که مسخره شما نیست، باید اموراتش بچرخه!
بعد از هر دوره بهره (که گفتم معمولا ۵ ساله است)، معمولا یک بازنگری در وامتون می کنید. اگر در طول این مدت زمان، سر موعد پرداخت هاتون رو انجام داده باشید، یک مشتری خوش حساب هستید که دیگه رتبه اعتباریش توپ توپ شده و کلی مورد احترامه! در اینجا می تونید وامتون رو بازخرید کنید، به این معنا که مثلا یک بانک دیگه ممکنه بیاد و با نرخ بهره یک دهم درصد کمتر، مابقی وام شما رو متقبل بشه. یا مثلا اگر توی این مدت از اون آپشن دو برابر پرداخت کردن و یا سالی ۱۰ درصد اضافه پرداخت کردن استفاده کرده باشید، می تونید دوباره وامتون رو بکنید ۳۰ ساله و این بار مبلغ اقساطتون رو بیارید پایین تر (که توصیه نمیشه، چون اگر تونسته اید اون مبلغ رو قسط بدید، پس بیخودی پولتون رو حروم نکنید و با همون مبلغ ادامه بدید، تا از شر وام زودتر خلاص بشید). زمانی که وامتون رو pay off کردید، دیگه دنیا به شما لبخند می زنه! خونه بزرگتر می تونید بخرید، می تونید پولی که دارید رو صرف علایقتون بکنید و …
نکته آخر هم اینکه، اگر پیش پرداخت خوبی داشته باشید (مثلا اگر یک سوم قیمت خونه رو پیش بدید)، مبلغ وام بانکی + مالیات ملک + هزینه های جانبی (در مورد کاندوها) با مبلغ اجاره همون خونه برابره! یعنی دوستانی که می گفتن: اوووووه، چقدر خونه دار شدن هزینه داره، توجه داشته باشن که اینطوری ها هم نیست. کاندویی که قیمتش مثلا ۳۳۰ هزار دلاره، اگر ۱۱۰ هزار دلارش رو نقد بدید، اقساطش و مالیاتش و شارژ ساختمون، میشه ماهی حدودا ۱۲۰۰ دلار، و همون خونه رو اگر اجاره اش بکنید باید ماهی ۱۵۰۰ دلار اجاره بدید. حتی اگر پیش پرداخت کمتری میدید و کمی هم به لحاظ مالی بهتون فشار میاد، باز هم به نفعتونه که خونه رو بخرید، چون همونطوری که قبلا گفتم، پول اجاره از دستتون داره میره ولی پرداخت اقساط مثل قلک براتون پول رو جمع می کنه، مضاف بر اینکه قیمت خونه هم ترقی خواهد کرد و از این بابت هم منتفع خواهید شد.
خونه دار شدن در کانادا اینجا به پایان میرسه. امیدوارم اونهایی که کانادا هستند، زودتر خونه دار بشن و اونهایی که در راه کانادا هستند، وقتی رسیدن اینجا بتونن زود خونه دار بشن!

۳۵ نظر

  1. امیر حسین جان عالی.

    بسیار استفاده کردم. قلم شیوا، اطلاعاتت خوب و روحیه مثبتت قابل دریافت. موفق باشی عزیز

  2. سلام
    بسیار جامع و کامل، ممنون از وقتی که می زارید.

  3. سلام
    به هیچ وجه من متوجه نشدم آخه
    سیستم من چرتکه ای هست
    ولی بازم ممنون مطمینا برا خیلی ها مفید خواهد بود

  4. سری مطالب “خانه دار شدن در کانادا” عالی بود! ممنون امیرحسین، اطلاعات خیلی خوبی کسب کردم.
    حالا باید منتظر سری مطالب “ماشین دار شدن در کانادا” باشیم!

    بازم ممنون…

  5. سلام و عرض ادب
    چقدر مطلب خوب گذاشتین شما آقای روشناس
    خیلی خیلی عالی و بجا توضیح دادید . امیدوارم بزودی خونه خوبی بخرید و لذتش رو ببرید .
    البته تمومی این مسائل که فرمودید منوط به داشتن یک کار مناسب هست که بشه بهش اطمینان کرد و اقساطش رو پرداخت کرد.
    برای ما هم دعا کنید تا بتونیم کار مناسب پیدا کنیم و برنامه زندگیمون معلوم بشه .
    در هر حال خیلی ممنون بابت مطالب بسیار کاربردی و مفیدتون

  6. راستی سوالی برام پیش اومد
    آیا بدون داشتن کار اطمینان میکنن که وام مسکن بدن؟ اگه بله چه عواملی تو دادنش دخیل هست؟

    • امير حسين روشناس

      امکانش هست، در این صورت حداقل باید یک سوم قیمت خونه رو پیش پرداخت بدید و احتمالا بعدا هم سر مسائل مالیاتی داستان ممکنه درست بشه.

      • ولی من شنیدم که یکی از مدارک لازم جهت دریافت وام ارائه فیش حقوقی (فکر می کنم سه ماه آخر) هست!شایدم بستگی به همان مبلغ وام دریافتی داره.

  7. سلام. تمام مطالبتون رو خوندم، کلی خوشحال شدم. برادرم اقدام کرده برای دکتری. کلی از اطلاعاتتون رو بهش دادم. مرسی که وقت میزارید، مرسی که انسان ها براتون مهمن، در کل مرسی…

  8. کار در کانادا آقای روشناس وگرنه تو ایران کار داریم که خوب هم هست و متاسفانه یا خوشبختانه بدجوری درگیرش شدیم

    • امير حسين روشناس

      یک عده هم هستند که کانادا زندگی می کنن و ایران کار یا بیزنس.

      • بله ولی برای اونایی خوبه که لااقل پاسپورت کانادایی رو گرفتن نه مثل ما که فقط لند کردن و برگشتن و هنوز رو هوا هستن

  9. خوب خدا رو شکر خونه دار شدیم

  10. با اسلام جناب روشناس عزیز
    کلی تشکر بابت اطلاع رسانی مفیدتون که بسیار کمک میکنه به کسانی که میخوان اقدام کنن.
    من برای ادامه تحصیل دارم اقدام میکنم که بیام کانادا.راجب خرید خونه تا اونجایی که فهمیدم عملا من دانشجو نمیتونم اقدام کنم درسته؟یعنی باید بعد اتمام درس و پیدا کردن شغل و گرفتن اقامت برای خرید خونه و گرفتن وام اقدام کنم؟

    • امير حسين روشناس

      در مورد وضعیت اقامت تون نمیتونم اظهار نظر کنم, اما برای خرید خونه در صورتی که یک سوم قیمت خونه رو به عنوان پیش پرداخت بدید, لازم نیست که شغلی داشته باشید.

  11. ممنون بابت جوابتون.در کل از اطلاع رسانیتون که کمک بسیار بسیار زیادی برای هموطنانتون که میخوان برای مهاجرت اقدام کنن من به شخصه باز هم تشکر میکنم و آرزوی موفقیت بیشتر برای شما.پس برای خرید خونه نیازی به شغل نیست.باقی مبلغ خونه رو میشه از بانک وام گرفت برای منکه احتمالا دانشجو باشم اونجا؟

    • امير حسين روشناس

      بله. یک سوم قیمت خونه رو که پرداخت کنید، بقیه اش رو بانک بهتون وام میده.
      فقط، این رو مطمئن نیستم که با ویزای دانشجویی آیا امکان معامله ملک رو دارید یا نه.

  12. ممنون امیر جان.
    یه سوال داشتم ازت.شما خودت برای کار رفتی کانادا.من راستش خیلی تحقیق کردم و هنوزم دارم پرس و جو میکنم.و به این نتیجه رسیدم که اگه مدرک master از دانشگاههای کانادا رو بگیرم ۳ تا سود داره..۱- تو جامعه بخاطر دانشگاه رفتن زودتر بر میخورم و آشنا میشم..۲- مدرکم معتبر میشه و شانسم برای کار پیدا کردن بیشتر.۳-امکان آشنایی با آدمای مختلف چه اساتید چه دانشجویایی و چه کارفرما ها تو برنامه های دانشگاهیی برام بوجود میاد که باز باعث نزدیکتر شدن من به جامعه کانادایی میشه…نظرتو میخواستم بدونم…

    • امير حسين روشناس

      هر ۳ تا دلیلی که آوردی کاملا درسته. من از درس خوندن و کلا علم و دانش متنفر بودم و هستم! این بود که اصلا به ادامه تحصیل فکر نکردم. ولی به چشم خودم نمونه های بسیار زیادی رو دیدم که وقتی یک مدرک دانشگاهی از این خراب شده میگیری (حالا ممکنه آبیاری گیاهان دریائی باشه!) خیلی شرایط به نفعت تغییر میکنه. اگر حال و حوصله درس خوندن داری و از اون مهمتر میتونی از پس هزینه هات بر بیائی, راه مطمئنیه

  13. ممنون امیر جان بابت وقتی که میذاری و جواب میدی.
    من راستش تو زمینه مهندسی کنترل پروژه های تجهیزاتی کار کردم و برای همین رشته Engineering management رو برای مستر گرفتن انتخاب کردم که هم برای کار بعنوان مهندس پروژه بشه کار کنم و هم مدیر پروژه(رسیدن به این یکی شاید دور باشه تو کانادا ولی آرزو بر جوانان عیب نیست.:) و علاقه دارم محیط دانشگاه رو دوباره تجربه کنم و بیشتر یاد بگیرم.پس تصمیمم در کل درسته.:)
    راستی این فرمولایی که قبل ارسال نظرمون بایدجواب بدیم سخته آسونترش کن…خخخخ..(شوخی)

  14. عالی بود دمت گرم همین جوری ادامه بده … مرسی از وقتی که میزاری

  15. سلام
    عیدتون مبارک
    این هم از محسنات مملکت با حساب و کتاب است.
    هیچ چیزی به شانس و پارتی و رشوه و … ارتباط نداره. با تلاش و برنامه ریزی گیرم که به بانک بدهکار باشی ولی صاحب خونه میشی که تو دوران بازنشستگی اموراتت به سختی نگذره.
    ممنون از اشتراک اطلاعاتتون

  16. ساام بسیار ممنون از زحمتی میکشید.

  17. سلام
    ممنون از اینهمه وقتی که گذاشتی و از سیر تا پیاز همه چیز رو برامون مینویسی و روشنمون میکنی.
    خیلی از مطالبی که رو نوشتی خوندم.ولی چیزی که هست تاریخ نوشتن مطالب هستن که اکثرشون برای دو یا سه سال پیش ان.
    ممکنه در مورد برخی پست هایی که گذاشتی مثل هزینه های زندگی و چند کالایی که روزمره باید تهیه کنی و اجاره مسکن و … که نسبت به زمان تغییر میکنن یه آبدیتی بکنی؟!
    بازم تشکر میکنم ازت و آرزوی موفقیت دارم.

  18. باسلام.میخواستم بدونم امکان خانه دار شدن تازه واردین بشرط پیش پرداخت یک سوم مبلغ مسکن مورد نظر،هنوز برقراره؟

    • امير حسين روشناس

      فعلا بله. ضمنا باید به بانک نشون بدید که برای پرداخت اقساط یکسال آینده، پول به اندازه کافی در حسابتون موجود دارید.
      توجه داشته باشید که تا ۵ سال می تونید از این امکان استفاده کنید. بعد از اون دیگه نیوکامر به حساب نمی آیید و باید مدارک درآمدی نشون بدید.

  19. ممنون از اینکه با حوصله جواب میدین. فرض کنید یک خونه رو با دو سوم وام بانکی خریدیم. بعد چند سال ،اگه بخواهیم که خونه رو بفروشیم و یا اینکه یه خونه بهتر بخریم، تکلیف چیه؟

    • امير حسين روشناس

      خونه رو می فروشید و خونه جدید می خرید. برای خونه جدید هم پروسه واک بانکی رو تکرار می کنید.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*