خانه » محیط کار کانادا » حل مشکل از طریق Simplexity

حل مشکل از طریق Simplexity

یک پست قبلا نوشته بودم، در مورد Simplexity thinking. هفته گذشته، آخرین روزش هم برگزار شد و گواهیش رو هم دریافت کردیم. البته خیلی فشرده برگزار شد، اما به هرحال همه ماژولهاش رو گذروندیم. هرچند دخالتهای نادرست یک نفر در روند کار یک جاهایی خرابکاری ببار آورد (برگزار کننده دوره وقتی میشنید که فلان کار رو کرده، سرش رو تکون میداد و میگفت اشتباهه – همه اش هم به این دلیل که میخواد به هر بهونه ای بگه من از همه بهتر و بیشتر می فهمم!)، اما در کل روش جالبی بود. خصوصا اگر زمانی برای پیدا کردن راه حل مساله، بصورت تیمی قرار به فکر کردن باشه، بشرط اینکه همه واقعا صادقانه در این راه مشارکت کنن و جو هم طوری باشه که کسی از مدیر بالای سرش نترسه. در مورد خود ما، عملا زمانی که من با فرد مورد اشاره هم گروه می شدم حرف بدرد بخوری نمی زدم، چون متوجه شدم گوش شنوایی وجود نداره و یقینا در ذهنش برای آینده تاثیر منفی هم میذاره. ولی اگر به عنوان مثال خودم مدیر باشم یا کسی مثل منصور رشتی یا علی مدیریت رو بر عهده داشته باشن، میشه خیلی خوب از این سیستم استفاده کرد.
روالش رو اینجا میگم؛ شاید به درد کسی خورد و اگر استفاده کردید، تجربیاتتون رو در اختیار بنده هم بگذارید:

  1. Fuzzy situation: طرح مساله. شما یک مشکلی دارید که قراره حلش بکنید. خیلی واضح و روشن. مثلا کارآیی تیم پایینه.
  2. Fact finding: درمورد این مشکل چی می دونید؟ هرچی به ذهنتون میرسه بگید. نکته بسیار مهم اینه که هیچ پیش داوری نباید رخ بده، هیچکس نباید کسی رو مسخره کنه یا بگه این حرفی که زدی چرت و پرت بود (چون دقیقا ممکنه همون نکته، راهگشای مساله باشه). اگر کوچکترین پیش داوری بشه (مثل اتفاقی که برای خود من در شرکت افتاد) این احتمال هست که دیگه شاهد بیان صادقانه موارد نباشیم. مثلا در مورد پایین بودن کارآیی تیم، می تونیم بگیم به دلیل اینکه دانش فنی کافی وجود نداره، تجربه کاری وجود نداره، افراد دوباره کاری می کنن و …
  3. سه تا از موارد مرحله قبل رو انتخاب می کنیم. هرکسی سه تا از اون برچسب کوچولوهایی که توی پست قبلی بهش اشاره کردم رو کنار آیتم مورد نظرش می چسبونه. بعد که همه این کار رو کردن، هرکسی دلیلش برای انتخاب اون گزینه رو میگه. سپس یک مورد که از همه موارد (با توجه به رای همه افراد) مهمتر هست رو انتخاب می کنیم. اگر بیشتر از یک مورد بود، می تونیم چرخه رو مجدد برای سایر موارد طی کنیم، اما توجه کنید که هربار یک مشکل رو قراره حل کنیم.
  4. مورد انتخابی رو به صورت How might we بررسی می کنیم. یعنی سوال می کنیم، چطور میشه فلان کار رو کرد. فرض کنید از موارد اشاره شده در مرحله ۲، دوباره کاری کردن افراد تیم به عنوان دلیل اصلی مشکل انتخاب شده باشه. در این حالت، باید سوال کنیم چگونه می توان از دوباره کاری کردن افراد جلوگیری کرد (How might we prevent team members to redo everything)
  5. جواب به این سوال رو مجدد از همه می پرسیم. تمام گزینه ها مجددا با رعایت عدم پیش داوری جمع آوری میشه، افراد مجددا با برچسب های کوچیک رنگی گزینه های مورد نظرشون رو انتخاب می کنن، بحث می کنیم و در نهایت یکی رو به عنوان دلیل اصلی انتخاب می کنیم. مثلا فرض کنید دلیل انتخاب شده از طرف افراد، فقدان یک معمار سیستم باشه.
  6. این مورد اصلی رو روی یک برگه می نویسیم. برگه ها از این استیکر هایی هستند که به راحتی چسبونده میشن و کنده میشن. این استیکر رو میگذاریم وسط یگ برگه کاغذ به این شکل، به عنوان مشکل اصلی:

basadur

  1. باید با پرسیدن سوالات Why و What’s stopping به طرف بالا و پایین حرکت کنیم. مثلا چرا یک معمار سیستم می خواهیم؟ فرض کنیم پاسخ به این سوال، ارائه خدمات بهتر به مشتریان باشه. این جمله رو روی یک استیکر دیگه می نویسیم و یک پله بالاتر از برگه فقدان یک معمار سیستم می چسبونیم. حالا باید امتحانش کنیم. What’s stopping us تا خدمات بهتر به مشتریان ارائه بدیم؟ آیا پاسخش، فقدان یک معمار سیستم در مجموعه است؟ اگر پاسخ مثبت باشه، بنابراین معلوم میشه جایگاه استیکر جدید، درسته. ممکنه بعدا به این نتیجه برسیم که بین این دو تا استیکر، یک مرحله دیگه هم وجود داره (یعنی بین ارائه خدمات بهتر به مشتریان و استخدام یک معمار سیستم، باید مسائل دیگه ای هم در نظر گرفته بشه).
  2. به همین ترتیب، به سمت پایین هم باید حرکت کنیم. یعنی این سوال رو بپرسیم که چه چیزی ما رو از داشتن یک معمار سیستم محروم کرده؟ فرض کنید پاسخ به این سوال، در نظر نگرفتن جایگاه شغلی برای معماری سیستم باشه. مجددا این گزینه رو روی استیکر می نویسیم و پایین برگه فقدان یک معمار سیستم می چسبونیم. بعد امتحانش می کنیم، آیا در نظر نگرفتن جایگاه شغلی برای معماری سیستم باعث شده که ما به فقدان یک معمار سیستم برسیم؟ جواب مثبته و می تونیم این برگه رو همینجا حفظ کنیم.
  3. با در نظر گرفتن برگه فقدان یک معمار سیستم به عنوان نقطه کلیدی، باید سوالات متعدد در هر دو جهت از همه اعضای تیم بپرسیم و همه ایده ها رو جمع آوری کنیم. در آخر و با استفاده از نظر جمعی، اصلی ترین دلیل این چالش رو پیدا می کنیم. ممکنه این دلیل، اون فقدان یک معمار سیستم نباشه! به این معنی که ما برای حل یک مشکل در سازمان، ممکنه یک مشکل دیگه ای رو نادیده گرفته باشیم و با استفاده از این روش، مشکل اصلی رو شناسایی می کنیم و روی حل اون تمرکز می کنیم. به بیان دیگه با حل مشکل اصلی، اون موردی که در نظر گرفته بودیم هم حل خواهد شد.
  4. این مشکل اصلی رو دوباره به مشورت میذاریم. دقت می کنید که چقدر مشارکت جمعی و نظرات مختلف افراد در این روش اهمیت داره. همه برای این مشکل راه حل ارائه میدن و در نهایت، سه تا ایده اصلی رو انتخاب می کنیم، باز هم بر طبق نظر جمعی.
  5. یک برگه بزرگ دیگه رو بر میداریم، فاکتورهای کلیدی یا criteria های مهم رو توش می نویسیم. مثلا زمان، می تونه یک فاکتور کلیدی باشه. هزینه به همچنین. قابلیت پذیرش توسط افراد سازمان، مقبول مدیریت عامل یا هیات مدیره، راحتی پیاده سازی، منابع در دسترس برای مطالعه و … همه و همه می تونن جزو فاکتورهای کلیدی باشن.
  6. باز هم سه تا از فاکتورهای کلیدی رو باید انتخاب کنیم. توی یک برگه جدید، فاکتورها رو به صورت افقی کنار هم می نویسیم. راه حلهای بدست اومده از مرحله ۹ رو هم بصورت عموی زیر هم می نویسیم. یک جدول تشکیل میشه و به ترتیب تعیین می کنیم در مورد هریک از راه حل ها، فاکتور مورد نظرمون چه امتیازی میاره. ۰ به معنی بی اهمیت ترین و ۳ به معنی بیشترین تاثیر خواهد بود.
  7. آسانترین مورد را انتخاب می کنیم، برایش زمان، مکان و فرد عامل را تعیین می کنیم.

ممکنه روال کار حوصله آدم رو سر ببره، مخصوصا دفعات اول. اما ما مجبور شدیم این روال رو چندین بار انجام بدیم و دفعات آخر واقعا نتیجه خوبی گرفتیم. نکته مهم این بود که مرحله ۶ در واقع به ما کمک می کنه ریشه اصلی مشکلی که توی ذهنمون هست رو پیدا کنیم و مراحل بعد از اون باعث میشه بتونیم راه حل مناسبی برای مشکل پیدا بکنیم. یکبار دیگه تاکید می کنم، به هیچ عنوان پیش داوری در مورد ایده ها نباید باشه و افراد هم باید احساس امنیت کامل کنن، وگرنه اگر قرار باشه که ملاحظه ای در کار باشه، احتمال شناسایی و حل کردن مشکل بشدت پایین میاد.

۱۳ نظر

  1. فکر کن این روش بخواد تو ایران و دستگاه های دولتی ما اجرا بشه!! 🙂

  2. سلام آقای امیر حسین
    سالها قبل یعنی دقیقا ۱۱سال قبل تو ی شرکت خصوصی که در زمینه نرم افزار کار میکردم البته اون موقع ها خیلی کم سن بودم تازه فارغ التحصیل شده بودم یادم هر ماه هر بخش باید دقیقا اینکار رو انجام میداد و نتایج با دقت بررسی میشد و ی جلسه این طوری هر شش ماه برای مدیران بخش ها برگزار میشد الان خبر ندارم وضعیت اون شرکت چطوریه ولی اون زمان خیلی موفق بود و تقریبا تمام پروژه های پشتیبانی شرکتهای معروف کشور رو گرفته بود

  3. چرا همه.جا تعطیله و هیچ کس نیست.؟؟؟
    استقبال کم شده از این یکی.

    • امير حسين روشناس

      ظاهرا صحبت در مورد قیمت نخود و لوبیا جذابیت بیشتری داره! از این به بعد در مورد اونها مینویسم. البته ظرف یکی دوهفته آینده هم که به عید نزدیک میشیم و ادارات و سازمان ها تعطیل میشن همین ۲ تا کامنت رو هم دیگه نداریم!

      • نه من احساس میکنم که بیشتر بچه ها به تعداد نظرها نگاه میکنن بعد نظر میدن.الان من دقیقا چند روزه رفتم تو بحر این پست جدید.اصلا انگار نه انگار.درصد مشارکت صفر.ولی پست های قبلی اگر مثلا تو چند روز اول .امار نظرها دائما در تغییر بود.همه میومدن و یه نظر کوچیک هم که شده بود میدادن.الان این یکی .چند وقته که رو یک نظر ثابت مونده بود.بعدم من فکر میکنم بحثهای مربوط به مهاجرت یعنی اون چیزایی که باعث میشه آدم به فکرش بیفته.خیلی جذاب تره.تا مثلا فلان چریک و نحوه برخورد با آن.اون پستها که مهاجرت بکنیم یا نه.یا کوتاه از تورنتوها.اونا خوراک بود.
        امیر یکی از دوستان عزیز که اونجا هست واسه عید داره میاد شیراز .اردیبهشت همین امسال اومدن تورنتو.و الان واسه عید دارن میان شیراز یه دو هفته ایی.چهارشنبه سوری اینجا هستن.اصلا آدم باورش نمیشه.پارسال هم چهارشنبه سوری ایران بودن و دائم در مورد رفتن و کارای اونجا صحبت بود.چه قد زور گذشت.الان یک سال گذشت.امیر خودت یادته.؟ اردیبهشت ۹۳ رفتی.الان چند وقت گذشت.بازم با این مدتی که اونجا هستی.اطلاعات خوبی نسبت به اونجا داری.
        آقای روشناس.ممنون که هستید و مینویسید.

        • امير حسين روشناس

          بدترین چیز مهاجرت همینه. میذاری و میری، ولی یک چیزهایی جا می مونه. برمیگردی اونها رو پیدا کنی، می بینی دیگه مال اونجا نیستی.
          مهاجرت برای نسل اولی که اینکار رو می کنه چالش خیلی بزرگیه. نسل های بعدی، دیگه عادت می کنن و این وری میشن. اما تویی که اون دوران گذر رو طی می کنی، همیشه پا در هوایی.

  4. سلام
    امیر حسین جان
    ممنون بابت مطالب خوبتون.
    جسارتا میتونم ایمیلتون رو داشته باشم؟

  5. اول که سلام. دوم من دقیق نمی دونستم که این مطلبو باید کدوم قسمت بذارم که خونده بشه برای همین تو آخرین پست گذاشتم. امیرجان اشتباه بود شما به بزرگواری خودت جابجاش کن. سوم من تازه اومدم تورنتو از اتفاق در همون مجتمع قبلی جناب امیرخان هم ساکن هستم (در زمینه مجتمع و سازنده بخصوص صفات بیان شده نظر من به ایشون نزدیکه!! ) مطالب امیر رو قبلا می خوندم هرچند قبلا گقته بود مثل برادران گمنام حواسش به خوانندگان هست اما بنده افاضه فضل ننموده و کامنتی ارائه نکرده بودم!! با این وجود الان اظهار وجود نمودن رو الزامی دونستم.
    قبل هرچیز دستت درد نکنه آقا عالی و به قول اینجایی ها practical اما برای خوانندگان
    یکی اینکه مطالب امیر رو بخونید برای اینکه بدونین چی به چیه اما حفظ نکنید! اومدین اینجا باید زحمت بکشید مثل شب امتحان از اول مرور بفرمایید. یک مقداری تئوریش با عملیش فرق داره. یک کم مطالب حالت کشف و شهود داره ! تا می بینی با اندکی تاخیر میگین هان این همون چیزی بود که فلانی گفت.
    دیگه اینکه من هم توصیه ام اینه که اگر بلدین چار کلمه انگلیسی حرف بزنین ترجیحا در ابتدا از کامیونیتی ایرانی با فاصله خونه بگیرین چون متاسفانه به شدت آدم تو محله ایرانیها میره به سمت اینکه نیازهاشو ازطریق هموطنان حل کنه و دیگه سخت تن به انگلیسی حرف زدن میده. این تجربه شخصی بود. هرچند واقعا برای بعضی کارها مثل حساب بانکی باز کردن کار با یک ایرانی به دلیل پیجیدگیهای حسابها بهتره .
    آخر سر هم امیرجان ، برادر یک سرچی تو این سایت بذار . یک مطلب می خواستم کل مطالب یک سالو مجبور شدم بخونم

    • امير حسين روشناس

      مطالبی که گفتی کاملا درسته.
      در مورد سرچ، متاسفانه این قالب پشتیبانیش نمی کنه و من هم فرصت سر و کله زدن با ورد پرس رو ندارم. شرمنده.

  6. سلام امیر جان . من میام سر میزنم ،ولی انقدر دانشگاه کار میکشن و پروژه میدن انجام بدیم که حسابی درگیر درس میکنن . کیبردم هم انگلیسی هست و الان از google input استفاده میکنم که سخته مقدار
    این مطلبت بسیار عالی بود و منکه استفاده میکنم .

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*